Famous Places:Bindhyabasini Mata's Temple,TaalBarahi Temple! | Converter: Unicode and Preeti Font | Newari Food: How to Make Chatamari (Newari Pizza)?


Saturday, December 27, 2014

Some Nepali Sweets

Be the first to comment! Posted by Unknown on 12:03 PM

 सेल

सामग्रीः
  • मसिनो पिसेको चामलको पीठोः १ किलो
  • खस्रो चामलको पीठो ः ५०० ग्राम
  • मैदाः ५०० ग्राम
  • चिनीः ५०० ग्राम
  • अलैँची पिसेकोः २० ग्राम
  • घिउः आवश्यकता अनुसार
विधिः
एउटा गहिरो भाँडामा चामलको पीठो, मैदा, चिनी तथा अलैँचीको धूलो मिसाउने र त्यसमा पानी हालेर मुुछ्ने । त्यसलाई आधा घण्टा जति त्यत्तिकै छाड्ने । सेल पकाउने तावाँमा सेल डुुब्ने गरी घिउ तताउने । घिउ तातेपछि एक डाडुु जति मुछेको पीठोमा हालेर चलाउने । सोलीको सहायताले घिउमा सेल आकारमा पकाउने । दुवै साइडमा खैरो भइन्जेल पल्टाई पल्टाई गरेर पकाउने ।





लाखमरी

सामग्रीः
  • ताइचिन चामलको पीठोः १ किलो
  • घिउः ७५० ग्राम
  • मासः ५०० ग्राम
  • चास्नीः डुबाउन मिल्ने गरी
विधिः
चामललाई दिनभरि भिजाएर रातभरि ओभाउन दिने र भोलिपल्ट पिस्ने । मास पनि रातभरि भिजाएर बोव्रmा निकाली बिहान पिस्ने । पिसेको मासमा अलिअलि पानी हारेर फिट्ने । घिउ, चामलको पीठो तथा मास मिसाएर राम्रोसँग फिट्ने । नरम भएपछि स–साना प्वाल भएको कपडामा बाँध्ने । त्यसपछि ताईमा हालेर पकाउने र सेप बनेपछि कराहीमा घिउ तताएर खैरो कुने गरी पकाउने । खैरो भएपछि झिकेर प्लेटमा हाल्ने र सेलाएपछि चिनीको बाक्लो झोललाई ब्रसले पालिस गरेजस्तै गरी रोटीमा लगाउने । यसरी तयार भएको लाखमरी तिहारमा बढी प्रयोग हुन्छ । यसलाई लामो समय सम्म राखेर खान पनि सकिन्छ ।



ल्वाङ्गफूल

सामग्री
  • मैदाः १ किलो
  • घिउः ७५० ग्राम
  • चास्नीः आवश्यकता अनुसार
  • नरिवलः १२५ ग्राम
  • केशरः आधा चम्चा
  • पानीः १ लि. जति

विधि
घिउलाई तताएर मनतातो बनाई १ लिटर पानी हाल्ने । उक्त घिउ र पानीमा मैदा हालेर मुछ्ने । पीठो तयार भएपछि गोलो बनाएर तीनकुने आकारमा बेल्ने । बेल्दा अलिअलि पानी हाल्दै फोल्ड गर्दै थिच्दै जाने । त्यसपछि यसलाई घिउमा पकाउने । ५–६ मिनेट पकाएपछि निकालेर सेलाउन दिने । सेलाएपछि चास्नीमा डुबाउने । चास्नीबाट निकालेपछि माथीबाट नरिवल र केशर हालिदिने ।






निम्किन

सामग्रीः
  • मैदाः ४ कप
  • नुनः स्वाद अनुसार
  • घिउः १ कप मुछ्नको लागि
  • जिराको दानाः १ कप
  • कालो तिलः १ चम्चा
  • घिउः १ केजी
  • खान मिल्ने सुन्तला रंगः थोरै
  • पानीः आवश्यकता अनुसार
विधि
एउटा भाँडा मैदा राखेर नुन, तिल, जिरा, रंग, घिउ र पानी हाले मज्जाले मुछ्ने । त्यसपछि त्यसलाई स–साना गोला डल्ला बनाउने । त्यसलाई पातलो र बाटुलो हुने गरी बेल्ने र आधा पट्याउने । फेरि तीन चुच्चे तथा तीन पत्रे हुने गरी पट्याउने र त्यसपछि पान आकारमा बेल्ने । यसलाई तताएको घिउमा दुवै तर्फ हुने गरेर राम्रो सँग पकाएर निकाल्ने ।





मसला लड्डु

सामग्री
  • खुवाः १ किलो
  • घिउः ४ पाउ
  • मसलाका लागि नरिवलको धूलो, गुँड, काजु तथा चिनीको धूलो स्वाद अनुसार
विधि
खुवालाई घिउमा हालेर घोट्ने । घिउ र खुवा मज्जाले मिसाएपछि केही समय त्यत्तिकै राखेर चिसो हुन दिने । त्यसपछि भाँडामा निकालेर किस्तीमा राख्ने । त्यसमा नरिवल, बदाम, गुँद, काजुआदि मसलाको धूलो हाल्ने । सबै मसला हालेर केहीबेर मोलेपछि चिनीको धूलो हालेर डल्लो पार्ने । यसरी मसलाको लड्डु घरमै पनि तयार पार्न सकिन्छ ।





कलाकन्द

सामग्री
  • दूधः ८ लिटर
  • चिनीः ५ सय ग्राम
  • कागतीको रसः ४ थोपा
विधि
एउटा गहिरो कराहीमा दूध उमाल्ने । त्यसमा केही थोपा कागतीको रस मिसाउने । त्यसपछि आवश्यकता अनुसार चिनी हाल्ने । सानो आँचमा टाइट नभइन्जेल पकाइरहने । जब कलाकन्द टाइट हुँदै जान्छ तब त्यसलाई फराकिलो किस्तीमा निकालेर ५–६ घण्टासम्म जम्न दिने । यसलाई आफ्नो इच्छानुसार टुक्रा पारेर दाजुभाई तथा दिदीबहिनीलाई सगुनस्वरुप खुवाउन सकिन्छ ।





मुंगको बर्फी

सामग्री
  • मुंगको दालः १ केजी
  • घिउः १ केजी
  • चिनीः १ केजी
  • पानीः आधा लिटर
  • अलैँची पाउडरः थोरै
  • बरकः १ टुक्रा
  • पिस्ता–बदामः थोरै
विधि
मुंगको दाललाई सफा गरेर ३ घण्टा जति भिजाउने । मिक्सरले खस्रो हुने गरी पिस्ने । पिसेको दाललाई घिउमा पकाउने । खैरो रंगको भएपछि निकाल्ने र चिनीको पाक गाढा बनाई डुबाएर निकाल्ने । अघि बनाएको सबै चीज मिसाउने, अलैँची पाउडर पछि राख्ने । किस्तीमा खन्याएर १२ घण्टापछि माथिबाट बरक पेपर राख्ने । काटेको पिस्ता, बदाम छर्कने र बर्फी आकारमा काट्ने ।




Read More »

Tuesday, December 16, 2014

Poon Hill: The Popular Trekking Destination in Nepal

Be the first to comment! Posted by Nirazo Malla on 5:50 PM

Overview:

Poon Hill is one of the popular trekking destination in the massif of Annapurnas. This easy but mostly up and down route follows the main trail to Annapurna Sanctuary and traverses through scenic rich fields, lush forest of rhododendron and beautiful villages mostly inhabited by Gurungs and Magars. Himalayan Peaks of Annapurna such as Annapurna South (7,219m), Annapurna II (7,937m), Annapurna III (7,555m), Annapurna IV (7,525m) and Mt. Fistail (Machhapuchchhre) (6,997m) becomes visible from the very first day of the Ghorepani and Pun Hill Trek.

Some Glimpses of Mountains

Sunrise Early in the morning


Golden Fishtail (Mt. Machhapuchchhre)


Fishtail (Mt. Machhapuchchhre)


Mt. Dhaulagiri Range


Mt. Annapurna Range


These majestic mountains appear different every day. From Ghorepani and Poon Hill, you can get an even better and close up views of two ranges, Annapurna and Dhaulagiri. An hour's hike up from Ghorepani to Poon Hill early in the morning bestows you with magnificent sunrise views over more than 10 peaks of Annapurna and Dhaulagiri massif.
Read More »
 

About The Author

Hi! I am Nirazz and live in Pokhara, A beautiful city and situated in the heart of the country, Nepal. I am an addict to Blogger, Computer Enthusiastic, charming, Migger and Teacher.
Follow Him @ Facebook | Twitter | Migme Read More..

Author

My Photo
I am thhe techhno freak, whenever i get time i used to go here and there in net tweek that with my blog. I love what I want to do, and i am happy 4 that too!

© 2017. All Rights Reserved | ApHrOdi$iaC | Template by Blogger Widgets | Powered by Blogger

Home | About | DshBrd | Top ▲ | Leave