सेल
सामग्रीः- मसिनो पिसेको चामलको पीठोः १ किलो
- खस्रो चामलको पीठो ः ५०० ग्राम
- मैदाः ५०० ग्राम
- चिनीः ५०० ग्राम
- अलैँची पिसेकोः २० ग्राम
- घिउः आवश्यकता अनुसार
एउटा गहिरो भाँडामा चामलको पीठो, मैदा, चिनी तथा अलैँचीको धूलो मिसाउने र त्यसमा पानी हालेर मुुछ्ने । त्यसलाई आधा घण्टा जति त्यत्तिकै छाड्ने । सेल पकाउने तावाँमा सेल डुुब्ने गरी घिउ तताउने । घिउ तातेपछि एक डाडुु जति मुछेको पीठोमा हालेर चलाउने । सोलीको सहायताले घिउमा सेल आकारमा पकाउने । दुवै साइडमा खैरो भइन्जेल पल्टाई पल्टाई गरेर पकाउने ।
लाखमरी
सामग्रीः- ताइचिन चामलको पीठोः १ किलो
- घिउः ७५० ग्राम
- मासः ५०० ग्राम
- चास्नीः डुबाउन मिल्ने गरी
चामललाई दिनभरि भिजाएर रातभरि ओभाउन दिने र भोलिपल्ट पिस्ने । मास पनि रातभरि भिजाएर बोव्रmा निकाली बिहान पिस्ने । पिसेको मासमा अलिअलि पानी हारेर फिट्ने । घिउ, चामलको पीठो तथा मास मिसाएर राम्रोसँग फिट्ने । नरम भएपछि स–साना प्वाल भएको कपडामा बाँध्ने । त्यसपछि ताईमा हालेर पकाउने र सेप बनेपछि कराहीमा घिउ तताएर खैरो कुने गरी पकाउने । खैरो भएपछि झिकेर प्लेटमा हाल्ने र सेलाएपछि चिनीको बाक्लो झोललाई ब्रसले पालिस गरेजस्तै गरी रोटीमा लगाउने । यसरी तयार भएको लाखमरी तिहारमा बढी प्रयोग हुन्छ । यसलाई लामो समय सम्म राखेर खान पनि सकिन्छ ।
ल्वाङ्गफूल
सामग्री- मैदाः १ किलो
- घिउः ७५० ग्राम
- चास्नीः आवश्यकता अनुसार
- नरिवलः १२५ ग्राम
- केशरः आधा चम्चा
- पानीः १ लि. जति
विधि
घिउलाई तताएर मनतातो बनाई १ लिटर पानी हाल्ने । उक्त घिउ र पानीमा मैदा हालेर मुछ्ने । पीठो तयार भएपछि गोलो बनाएर तीनकुने आकारमा बेल्ने । बेल्दा अलिअलि पानी हाल्दै फोल्ड गर्दै थिच्दै जाने । त्यसपछि यसलाई घिउमा पकाउने । ५–६ मिनेट पकाएपछि निकालेर सेलाउन दिने । सेलाएपछि चास्नीमा डुबाउने । चास्नीबाट निकालेपछि माथीबाट नरिवल र केशर हालिदिने ।
निम्किन
सामग्रीः- मैदाः ४ कप
- नुनः स्वाद अनुसार
- घिउः १ कप मुछ्नको लागि
- जिराको दानाः १ कप
- कालो तिलः १ चम्चा
- घिउः १ केजी
- खान मिल्ने सुन्तला रंगः थोरै
- पानीः आवश्यकता अनुसार
एउटा भाँडा मैदा राखेर नुन, तिल, जिरा, रंग, घिउ र पानी हाले मज्जाले मुछ्ने । त्यसपछि त्यसलाई स–साना गोला डल्ला बनाउने । त्यसलाई पातलो र बाटुलो हुने गरी बेल्ने र आधा पट्याउने । फेरि तीन चुच्चे तथा तीन पत्रे हुने गरी पट्याउने र त्यसपछि पान आकारमा बेल्ने । यसलाई तताएको घिउमा दुवै तर्फ हुने गरेर राम्रो सँग पकाएर निकाल्ने ।
मसला लड्डु
सामग्री- खुवाः १ किलो
- घिउः ४ पाउ
- मसलाका लागि नरिवलको धूलो, गुँड, काजु तथा चिनीको धूलो स्वाद अनुसार
खुवालाई घिउमा हालेर घोट्ने । घिउ र खुवा मज्जाले मिसाएपछि केही समय त्यत्तिकै राखेर चिसो हुन दिने । त्यसपछि भाँडामा निकालेर किस्तीमा राख्ने । त्यसमा नरिवल, बदाम, गुँद, काजुआदि मसलाको धूलो हाल्ने । सबै मसला हालेर केहीबेर मोलेपछि चिनीको धूलो हालेर डल्लो पार्ने । यसरी मसलाको लड्डु घरमै पनि तयार पार्न सकिन्छ ।
कलाकन्द
सामग्री- दूधः ८ लिटर
- चिनीः ५ सय ग्राम
- कागतीको रसः ४ थोपा
एउटा गहिरो कराहीमा दूध उमाल्ने । त्यसमा केही थोपा कागतीको रस मिसाउने । त्यसपछि आवश्यकता अनुसार चिनी हाल्ने । सानो आँचमा टाइट नभइन्जेल पकाइरहने । जब कलाकन्द टाइट हुँदै जान्छ तब त्यसलाई फराकिलो किस्तीमा निकालेर ५–६ घण्टासम्म जम्न दिने । यसलाई आफ्नो इच्छानुसार टुक्रा पारेर दाजुभाई तथा दिदीबहिनीलाई सगुनस्वरुप खुवाउन सकिन्छ ।
मुंगको बर्फी
सामग्री- मुंगको दालः १ केजी
- घिउः १ केजी
- चिनीः १ केजी
- पानीः आधा लिटर
- अलैँची पाउडरः थोरै
- बरकः १ टुक्रा
- पिस्ता–बदामः थोरै
मुंगको दाललाई सफा गरेर ३ घण्टा जति भिजाउने । मिक्सरले खस्रो हुने गरी पिस्ने । पिसेको दाललाई घिउमा पकाउने । खैरो रंगको भएपछि निकाल्ने र चिनीको पाक गाढा बनाई डुबाएर निकाल्ने । अघि बनाएको सबै चीज मिसाउने, अलैँची पाउडर पछि राख्ने । किस्तीमा खन्याएर १२ घण्टापछि माथिबाट बरक पेपर राख्ने । काटेको पिस्ता, बदाम छर्कने र बर्फी आकारमा काट्ने ।
0 comments : Post Yours! Read Comment Policy ▼
PLEASE NOTE:
We have Zero Tolerance to Spam. Chessy Comments and Comments with Links will be deleted immediately upon our review.